ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Για Δασκάλους. Δημιουργική Δράση Για Όλους!

To “Κουκλοπαίζουμε” είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μαθητικός διαγωνισμός που στοχεύει σε ένα νέο σχολείο με νέες προσεγγίσεις εκμάθησης μέσω της δημιουργίας και της διάδρασης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις χειρωνακτικές και νοητικές ικανότητες.
Εάν είστε εκπαιδευτικός, γονιός, ή υπεύθυνος κάποιας ομάδας, το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» σας προσκαλεί σε μια μοναδική δημιουργική δράση, υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και Πανελλήνιο διαγωνισμό «Κουκλοπαίζουμε»!

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ

Διαδικασία συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα & διαγωνισμό «Κουκλοπαίζουμε»

 • Ο εκπαιδευτικός/ καθοδηγητής ομάδας εγγράφεται μέσω της φόρμας στην σελίδα kouklopaizoume.gr.
 • Παρακολουθεί το ψηφιακό υλικό της ιστοσελίδας Κουκλοπαίζουμε, με την σειρά που αναγράφεται στα βίντεο (01, 02, 03, 04 κ.ο.κ.). Ακόμη, κατεβάζει και το συνοδευτικό ψηφιακό υλικό με σημειώσεις που τον βοηθούν να καθοδηγήσει την ομάδα με την σειρά που είναι αναρτημένα.
 • Μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό που βρίσκει στο kouklopaizoume.gr, βρίσκει και συμπληρώνει το Ημερολόγιο Δράσεων καθ’ όλη την διάρκεια που εκτελεί το πρόγραμμα.
 • Συμπληρώνει και τα Φύλλα Εργασίας για το κάθε στάδιο, όπως τα βρίσκουν στην σελίδα με το εκπαιδευτικό μας υλικό.
 • Κατασκευάζει και εμψυχώνει μια κούκλα πρώτα ο ίδιος ώστε να μπορεί να μεταδώσει τις αντίστοιχες οδηγίες στην ομάδα του.
 • Μαζί με την ομάδα του επιλέγουν την ιστορία που επιθυμούν να δραματοποιήσουν.
 • Καθοδηγεί την ομάδα να δημιουργήσουν μια παράσταση θεάτρου κούκλας.
 • Αποστέλλει ψηφιακά το βίντεο της παράστασής τους μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών με το κινητό του ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο, έτσι ώστε να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Τα «Πράσσειν Άλογα» κατά την διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος και διαγωνισμού έχουν προγραμματίσει δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια για τους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Γιατί Κούκλα;

• Είναι ένα καινοτόμο και ισχυρό εργαλείο εκπαίδευσης.
• Κάνει το μάθημα πιο διασκεδαστικό, διαδραστικό και βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση της διδακτέας ύλης.
• Αυξάνει τις δεξιότητες των μαθητών: χειρονακτικές, κατανόησης, συγκέντρωσης, φαντασίας, έκφρασης.
Οραματιζόμαστε, μέσα από την εκπαιδευτική μας δράση, να προσεγγίσουμε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας να ανάδειχθούν οι αξίες και τα οφέλη του κουκλοθέατρου και στο πως αυτό μπορεί να επιδράσει σε μια γενικότερη κοινωνική αλλαγή, που αφορά στο άτομο και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Τι Κερδίζω Με Την Συμμετοχή Μου;

 • Ένα δυναμικό και δημιουργικό εργαλείο για τον ενημερωμένο εκπαιδευτικό,  καθοδηγητή ομάδας και γονιό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της συμμετοχικότητας, δημιουργικής φαντασίας και νοητικής ικανότητας επίλυσης προβλημάτων των παιδιών.
 • Την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με συναδέλφους και άλλους συμμετέχοντες και να γίνει μία ζωντανή ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μεταξύ σας.
 • Βεβαίωση υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς

Πώς Συμμετέχω;

Κάνετε κλικ στο “Λάβε Μέρος” και συμπληρώστε την Φόρμα Συμμετοχής.
Υπάρχουν τρείς κατηγορίες συμμετεχόντων: Είμαι Εκπαιδευτικός, Ειδική Κατηγορία και Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Για Εκπαιδευτικούς:

 • Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση στην Πρωτοβάθμια ή Δευτροβάθμιά σας για υλοποίηση πολιτιστικού προγράμματος προκειμένου να εξασφαλίσετε βεβαίωση υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος.
 • Μπορούν να συνεργαστούν οι δάσκαλοι διαφόρων ειδικοτήτων (βασικός δάσκαλος, εικαστικός, θεατρολόγος, μουσικός, ευέλικτης ζώνης). Σε αυτήν την περίπτωση δηλώνετε τα στοιχεία του υπεύθυνου δασκάλου προσθέτοντας τα στοιχεία όσων ακόμη συνεργάζονται.
 • Παρακολουθείτε τα βίντεο και το ψηφιακό υλικό που εκπαιδεύουν τον δάσκαλο πώς να καθοδηγήσει τους μαθητές του να κατασκευάσουν με απλά υλικά μία κούκλα, να την εμψυχώσουν και να δραματοποιήσουν ένα κομμάτι της διδακτέας ύλης που θα έχει επιλεχθεί από τον δάσκαλο. Το υλικό είναι διαθέσιμο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
 • Δηλώνετε συμμετοχή στον διαγωνισμό «Κουκλοπαίζουμε»
 • Βιντεοσκοπείτε την παράσταση των μαθητών σας (5-10′) και μας στέλνετε τα βίντεο ψηφιακά σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσουμε.

Στην Ειδική Κατηγορία μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένοι γονείς με τα παιδιά τους, ή κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές, εμψυχωτές κ.ά. οι οποίοι καθοδηγούν παιδιά, εφήβους, ενηλίκους και ηλικιωμένους αποκλεισμένων ομάδων.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μέσω της Πλατφόρμας 21+ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Για το πρόγραμμα “Κουκλοπαίζουμε” μπαίνετε στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Αποθετηρίου και συγκεκριμένα στην θεματική Δημιουργώ, Καινοτομώ, Επιχειρώ. Με την εγγραφή σας στο “Κουκλοπαίζουμε” θα ενημερώνεστε για τις διαδικτυακές μας συναντήσεις κατά την διάρκεια του προγράμματος, καθώς και θα σας δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής σε οποιοδήποτε προγραμματισμένο σεμινάριο του τρέχοντως διαγωνισμού “Κουκλοπαίζουμε”.

Υποστήριξη

 • Σας παρέχουμε την τεχνογνωσία, ιδέες και ψηφιακό υλικό για να δημιουργήσετε εσείς και η τάξη σας μία ολοκληρωμένη δραματοποίηση διδακτέας ύλης, εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία άλλη υποχρέωση!
 • Διοργανώνουμε διαδικτυακά Σεμινάρια για όλους τους συμμετέχοντες που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν και ζωντανά! Τα e-Σεμινάρια θα ακολουθούν υποστηρικτικά την πρόοδό σας.
 • Ελάτε σε επαφή με συναδέλφους και συμμετέχοντες πανελλαδικά μέσα από το group  που φτιάξαμε στο facebook, για να ανταλλάσετε γνώσεις, ιδέες, εμπειρίες αλλά και να λαμβάνετε από την ομάδα “Πράσσειν Άλογα” πληροφορίες, tips και υποστήριξη κατά την διάρκεια του project σας.
 • Με την εγγραφή σας στο “Κουκλοπαίζουμε”  λαμβάνετε πρώτοι νέα σχετικά με τον διαγωνισμό, τα σεμινάρια και όλες τις δράσεις μας σχετικά με το “Κουκλοπαίζουμε”!
 • Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα για όλες τις άλλες δράσεις μας.
 • Μπορούμε να οργανώσουμε ένα δίωρο σεμινάριο με εκπαιδευτικούς και μαθητές, είτε στο χώρο του σχολείου σας, είτε διαδικτυακά . Ρωτήστε μας πως!

Με την Χρηματοδότηση & Αιγίδα

Έγκριση & Αιγίδα

οι χορηγοί μας

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram