ΠΡΟΦΙΛ

Σκηνή από την παράσταση Γοργόνα, γοργονίτσα

Τα Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη. Οι παραστάσεις του απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική τους ποιότητα και παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο θέαμα με συνδυασμό δράσης, ηθοποιού και κούκλας. Οι κούκλες μας είναι διαφορετικών τεχνικών και με ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Παρακολουθεί την παγκόσμια εξέλιξη εμπλουτίζοντας το ελληνικό θέατρο.

 

Τα Πράσσειν Άλογα έχουν επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού έξι φορές για τις θεατρικές τους παραγωγές και μία για το κοινωνικό τους έργο. Έχουν πραγματοποιήσει 15 δικές τους παραγωγές σε διάφορα θέατρα της Ελλάδας όπως στο Εθνικό Θέατρο και το Ίδρυμα Ωνάση. Έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν λάβει αρκετές διακρίσεις.

Στόχοι της ομάδας είναι:

 

 1. Να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί και πιο θετικοί
 2. Να χρησιμοποιήσει τις κούκλες στην εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων
 3. Να αξιοποιήσει τις κούκλες ως κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας ανθρώπων που περνούν καταστάσεις έντονου στρες ή/και κατάθλιψης
 4. Να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να εκφραστούν νιώθοντας έτσι χρήσιμοι για την κοινωνία
 5. Να δημιουργήσει εκπαιδευτικές μεθόδους χρησιμοποιώντας τις κούκλες στη διδασκαλία κάνοντάς την πιο ευχάριστη και πιο αποτελεσματική
 6. Να επισκεφτεί γυναικείες φυλακές πραγματοποιώντας εργαστήρια με τις μητέρες και τα παιδιά τους καθώς και κέντρα κράτησης ανηλίκων
 7. Να στηρίξει άτομα που είναι σε κέντρα απεξάρτησης, ηλικιωμένους και άτομα που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές
 8. Να βοηθήσει τους νέους να γνωρίσουν τη δική τους τέχνη
 9. Να προσπαθήσει να διευρύνει τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας μας

και τέλος να θυμίσει σε όλους την απόλαυση του παιχνιδιού.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

 • Παράσταση προσβάσιμη σε παιδιά με διάφορες αναπηρίες (Κωφά, τυφλά, κινητικές αναπηρίες, νοητική στέρηση). Το πρόγραμμα της παράστασης ή ταν προσβάσιμο στους τυφλούς και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (2004)
 • Σεμινάρια σε εφήβους που βρίσκονται σε αποτοξίνωση σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Πλεύση και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (2006)
 • Είκοσι παραστάσεις σε Ιδρύματα και Νοσοκομεία (2007)
 • Παράσταση στην Κιβωτό του Κόσμου με χορηγία της Εταιρείας Μαμιδάκη (2013)
 • Παράσταση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Ελευσίνα (2017) σε συνεργασία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας
 • Παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας στη Λέσχη Φιλίας Γκύζη σε συνεργασία με το Α’ Οικοτροφείο της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας “Ο Νέστωρ” ,τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων Θερμοπυλών, Ριτσώνας και Σχιστού και στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2018)

 

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας “Πράσσειν Άλογα” έχει σταθερή κοινωνική δράση δίνοντας κάθε χρόνο παραστάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες όπως νοητική στέρηση και άλλες.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram