Συμμετοχές

H ομάδα Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Προτείνει ένα  θέαμα  κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα με συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών με εικαστική έμφαση.

 

 

Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές. Από το 2000 έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Για τις παραγωγές της έχει υποστηριχθεί από τα Iνστιτούτα της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας (CERVANTES), τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Δήμο Αθηναίων, την Υπερνομαρχεία Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς όπως και από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ σε παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει σκηνοθετήσει  παιδική παράσταση της ομάδας ΣΥΝ-ΕΠΙ, ενώ έχει συνεργαστεί με τα θέατρο του Νέου Κόσμου και το θέατρο Πόρτας στην κατασκευή και τη διδασκαλία κούκλας. Οργανώνει σεμινάρια κούκλας για παιδιά και ενήλικες. Περιοδεύει σε σχολεία, Δήμους και Πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα.

 

Έχει παρουσιάσει παραστάσεις της σε πολλούς δήμους και διεθνή φεστιβάλ:

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας του Charleville, Γαλλία, 1997

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, Κάιρο, 1999 (πρόταση για βραβείο «Καλύτερος Γυναικείος Ρόλος»)

Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας, Γάνδη Βέλγιο, 2000

Theaterszene Europa – Κολωνία, 2001

Διεθνές Φεστιβάλ, Ρουμανία, 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας)

Διεθνές Φεστιβάλ Πόγραδετς, Αλβανία, 2006

Φεστιβάλ Βαλίτσας, Πολωνία, 2007

World Puppet Carnival, Τζακάρτα Ινδονησίας 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης)

World Puppet Carnival, Μπανγκόγκ Ταϊλάνδης 2014

The Magic Curtain, Targoviste Βουλγαρίας 2016

World Puppet Carnival, Lozd Πολωνίας 2016 (Βραβείο Εκπαιδευτικής παράστασης)

Red Mood Festival, Moscow2016, (Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας παραγωγής)

Διεθνές Φεστιβάλ Μιμικής Τέχνης και Σωματικού Θεάτρου (PANPHYS) Σκόπια, 2018

8th Meeting Festival of Art and Hospitality, Viens, Provence, France, 2018

 

Της ανατέθηκε η «Λιμνοθάλασσα Δύο» από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Δεκέμβριο του 1999 και ο «Ζαχαροζυμωμένος» από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Φεβρουάριο του 2011. Οργανώθηκε από το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τον Ιανουάριο του 2014 Αναδρομική Έκθεση της ομάδας «ΚουκλοπαίΖουμε; 15 χρόνια ανάμεσα στο θέατρο και στα εικαστικά» η οποία παρουσίαζε 100 κούκλες, σκηνικά, κοστούμια , βίντεο από τη δημιουργική πορεία της ομάδας εξηγώντας τις διαφορετικές παραγωγές της. Η έκθεση μεταφέρθηκε στο  Τελλόγλειο Ίδρυμα τον Μάρτιο του 2014.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram