Όροι και Προϋποθέσεις

Προκύρηξη εκπαιδευτικού διαγωνισμού μαθητικής δημιουργίας «Κουκλοπαίζουμε» Δάσκαλος & Θεατρική Κούκλα στην Τάξη.

To Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» με την Χρηματοδότηση και Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τις Πρωτοβάθμιες όλης της Ελλάδας, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Κουκλοπαίζουμε» Δάσκαλος και Θεατρική Κούκλα στην Τάξη, καθώς και την Ημερίδα για την Κούκλα στην Εκπαίδευση με έμπειρoυς και καταρτισμένoυς ανθρώπoυς του χώρου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ακαδημαϊκούς από τα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί η ειδική κατηγορία συμμετοχής όπου γονείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εμψυχωτές κ.ά. που καθοδηγούν παιδιά ή ενήλικες απ’ όλη την Ελλάδα παρακινούνται να χρησιμοποιήσουν την κούκλα δημιουργικά και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού:
 Η χρήση της κούκλας από τους μαθητές με την καθοδήγηση του δασκάλου για την δραματοποίηση της διδακτέας ύλης. Οραματιζόμαστε, μέσα από την εκπαιδευτική μας δράση, να προσεγγίσουμε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας να αναδειχθούν οι αξίες και τα οφέλη του κουκλοθεάτρου και στο πως αυτό μπορεί να επιδράσει σε μια γενικότερη κοινωνική αλλαγή, που αφορά στο άτομο και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έτσι ανοίγουμε το συμμετοχικό κοινό του διαγωνισμού μας σε όποιον ενδιαφέρεται, στο τομέα της Ειδικής Κατηγορίας.
Αυτό θα υλοποιηθεί ως εξής:

 • Ο εκπαιδευτικός θα παρακολουθήσει το ψηφιακό υλικό από την ιστοσελίδα μας www.prasinaloga.gr , θα κατασκευάσει και θα εμψυχώσει μια κούκλα πρώτα ο ίδιος.
 • Θα επιλέξει την διδακτέα ύλη που επιθυμεί να δραματοποιήσει.
 • Θα καθοδηγεί τους μαθητές του να δημιουργήσουν μια κουκλοθεατρική παράσταση με θέμα το αντικείμενο της διδακτέας ύλης.
 • Θαστείλει ψηφιακά ένα 5’ – 15’ βίντεο με το κινητό τους ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο, έτσι ώστε να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Όσον αφορά την Ειδική Κατηγορία συμμετεχόντων, μπορούν να επιλέξουν μια δική τους ιστορία και να την δραματοποιήσουν ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ηλικιακές ομάδες:
Μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού καθώς και μαθητές του Νηπιαγωγείου.
Στην Ειδική Κατηγορία συμμετέχουν παιδιά ή ενήλικες που θα καθοδηγούνται από γονείς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εμψυχωτές κ.ά.

Στοιχεία του Φορέα Διοργάνωσης του Διαγωνισμού:
– Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»
– Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Καποκάκη Εμμανουέλα
– Διεύθυνση: Βασιλέως Βουλγαροκτόνου 60, Νεάπολη-Εξαρχέιων, 11473, Αθήνα.
– Ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected]
– Ιστοσελίδα: www.prasinaloga.gr
– Τηλ. Επικοινωνίας: 6932628305

Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων:

 1. Καποκάκη Εμμανουέλα – Σκηνοθέτης, Κουκλοπαίχτης, Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»
 2. Αλέξανδρος Γιαννακούλιας – Γραφίστας, Εικονογράφος, Μουσικός
 3. Δάφνη Τσιμπούκη – Θεατρολόγος

Διάρκεια και Διεξαγωγή Διαγωνισμού:
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι ανοιχτές κατά το διάστημα από 30/09/2019 31/01/2020.
Η αποστολή του ψηφιακού υλικού θα πραγματοποιείται  αφού καταχωρηθεί η αίτηση συμμετοχής, κατά το διάστημα από 10/10/2019 – 28/02/2020.

Οι αιτήσεις των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά με τη φόρμα συμμετοχής www.prasinaloga.gr/forma-summetoxis-kouklopaizoume/

Ο τρόπος αποστολής των έργων των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές.

Παρακαλούμε,  προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας στον διαγωνισμό, όπως συμπληρώσετε και αποστείλετε τα παρακάτω:

 1. Έγκριση συμμετεχόντων και ασκούντων την επιμέλεια των ανηλίκων ή ατόμων μειωμένων καταλογισμού που συμμετέχουν βίντεο που στέλνετε στον διαγωνισμό «Κουκλοπαίζουμε».
  (www.prasinaloga.gr/forma_kouklopaizoume/egkrisi_summetoxis_anilikon/)
 2. Δήλωση παραχώρησης άδειας για τη νόμιμη αναφορά ή / και αναπαράσταση εικόνας και ήχου, για την ενημέρωση και συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα των ανηλίκων ή ατόμων μειωμένων καταλογισμού. (www.prasinaloga.gr/forma_kouklopaizoume/sigkatathesi_eikonas_ixou_anilikon/)
 3. Δήλωση Συγκατάθεσης για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για τους ενήλικες συμμετέχοντες.(www.prasinaloga.gr/forma_kouklopaizoume/sigkatathesi_epeksergasias_dedomenon/)

Τα παραπάνω θα τα βρείτε και στην Αίτηση Συμμετοχής.

Βραβεία Διαγωνισμού:

 • Βραβείο Ευφάνταστης Επιλογής Διδακτέας Ύλης
 • Βραβείο Σκηνοθεσίας
 • Βραβείο Δραματοποιήσης
 • Βραβείο Ομαδικής Συνεργασίας
 • Βραβείο Εμψύχωσης
 • Βραβείο Υποκριτικής
 • Βραβείο Σκηνογραφίας

Οδηγίες Διεξαγωγής Διαγωνισμού:

Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα υποστήριξης μέσω:

Α.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ: Κατασκευής,εμψύχωσης κούκλας και δραματοποίηση διδακτέας ύλης

Β.ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ: Σημειώσεις που θα βοηθούν τον εκπαιδευτικό να υλοποιήσει στην τάξη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές του

Γ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:Τρίωρο δωρέαν σεμινάριο για 200 εκπαιδευτικούς την Δευτέρα 30/09/2019στο Αμφιθέατρο Τρίτση (Ακαδημίας 50, Αθήνα).
10 δωρεάν σεμινάρια σε σχολεία, κοινωνικοοικονομικά αποκλεισμένα έτσι ώστε να αναδειχθεί και εφαρμοστεί το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Δ.Θα έρχονται σε επαφή με συναδέλφους πανελλαδικά μέσα από την σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/prasinaloga.gr)  , όπου θα ανταλλάσσουν γνώσεις, ιδέες, εμπειρίες αλλά και θα λαμβάνουν από την ομάδα Πράσσειν Άλογα πληροφορίες, tips και υποστήριξη κατά την διάρκεια του project.

 

Όροι Συμμετοχής:

 

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο φορέας διοργάνωσης αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και ότι θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Απαιτείται για την συμμετοχή των μαθητών/-τριών, συμμετεχόντων Ειδικής Κατηγορίας, η γραπτή συναίνεση των γονέων,κηδεμόνων ή των ασκούντων για την επιμέλειά τους.

Τα διακριθέντα έργα θα προβάλλονται σε κανάλι του φορέα, στην διαδικτυακή διεύθυνση (https://www.youtube.com/playlist?list=PLxFldv_7wqvg1uwdXRVGCg3hb4zEImArK) και θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και όχι για εμπορικούς λόγους.

 

 

Η προετοιμασία του διαγωνισμούθα πραγματοποιηθεί εντός ωρολογίου προγράμματος, καθώς τεκμηριώνουμε ότι δεν επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων αλλά αντίθετα εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό, σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο Πρόγραμμα Σπουδών.

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος – Διαγωνισμού:

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με έμπειρους και επιφανείς ανθρώπους του χώρου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και  με Ακαδημαϊκούς από τα Παιδαγωγικά Τμήματα βάσει ερωτηματολογίων με θέμα την χρήση της θεατρικής κούκλας στην διδακτέα ύλη.
Με αφορμή των ερωτηματολογίων και στη συνέχεια την συζήτηση της Ημερίδας, θα ακολουθήσει η αποτίμηση των έργων  και της δημιουργικής δράσης των συμμετεχόντων.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram