Η ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΥΡΑ

διασκευή του παραμυθιού της Αυγής Παπάγου-Λάγου, Θέατρο Προσκήνιο, Αθήνα 2002.

Έργο εμπνευσμένο από το Μακεδονικό παραμύθι: «Ο άνθρωπος που καταλάβαινε τα ζώα».

Η παράσταση συνδυάζει επί σκηνής το ρομαντισμό ενός λαϊκού ερωτικού μύθου με τις θεατρικές τάσεις του σήμερα.
Μία όμορφη πριγκίπισσα που ζει ευτυχισμένη στο βασίλειό της ονειρεύεται το βασιλόπουλό της. Μία μέρα τον συναντά. Όμως οι χαρούμενες μέρες περνούν και η ομορφιά της παίρνει τη μορφή της σαύρας. Η μεταμόρφωσή θα ανοίξει το δρόμο προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα. Ο βασιλιάς μέσα από την έλλειψη του αγαπημένου του προσώπου θα έρθει σε άμεση επαφή με τον κόσμο των συναισθημάτων του. Καθοριστικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος που μπορεί να επικοινωνήσει με τους δύο κόσμους: ο άνθρωπος που καταλαβαίνει τα ζώα.

Οι κούκλες ζωντανεύουν μαζί με τους ηθοποιούς τους βασικούς χαρακτήρες του παραμυθιού: την πριγκίπισσα, τον άνθρωπο που καταλάβαινε τα ζώα, τον βασιλιά.

Η μορφή των κούκλων ξεφεύγει από τον ρεαλισμό, έχοντας τα Κυκλαδικά ειδώλια ως πρότυπα. Ο κουκλοπαίχτης, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους των κούκλων (1.50 μ.), χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα του προκειμένου να τις κινήσει, με αποτέλεσμα ο θεατής να παρακολουθεί έναν “χορό” μεταξύ των δύο. Τα σκηνικά, οι φωτισμοί και η μουσική δημιουργούν ατμόσφαιρα μαγική, όπως ταιριάζει σ’ ένα παραμύθι.

Απευθύνεται και σε μικρούς θεατές, χρησιμοποιώντας απλή αφηγηματική δομή και καθαρούς χαρακτήρες, αλλά και σε ενήλικους, αφού σε δεύτερο επίπεδο γίνεται δυνατή η ανάγνωση της βαθύτερης ανθρώπινης φύσης, συνδυασμός συναισθήματος, νόησης και σωματικού ενστίκτου.

Σκηνοθεσία: Εμμανουέλα Καποκάκη, Μαρία Παπαστεφανάκη
Ιδέα, κείμενα: Εμμανουέλα Καποκάκη
Training ηθοποιού, κινησιολογία: Μαρία Παπαστεφανάκη
Μουσική: Κώστας Μόσχος
Σκηνικά, κατασκευή κούκλας: Δήμητρα Κοτσώνα, Εμμανουέλα Καποκάκη
Φωτισμοί: Tάσος Παλαιορούτας
Παίζουν: Αριστέα Κοντραφούρη, Εμμανουέλα Καποκάκη

Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ART & HOBBY, ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2FM

Category
Παλαιότερες παραγωγές
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram