ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

διασκευή από το ομώνυμο παραμύθι της Άρνικα Εστέρλ. Θέατρο Εμπορικόν, Αθήνα 2003.

O όμορφος, εργατικός αλλά και πολύ φτωχός νεαρός ήρωας του παραμυθιού, θα ερωτευτεί την κόρη του πλούσιου πανδοχέα του χωριού. Για να μπορέσει να κερδίσει την έγκριση του πατέρα της και να την παντρευτεί θα χρειαστεί να ζήσει μια ριψοκίνδυνη περιπέτεια, να πάρει τρία φτερά από τον δράκο. Θα γυρίσει πια πλούσιος σε εμπειρίες και υλικά αγαθά, να την κάνει δική του για πάντα. Πίσω από το απλό αυτό παραμύθι που συγκινεί τα παιδιά, κρύβεται μια τελετή ενηλικίωσης δύο νέων, γεμάτη αρχέτυπικά σύμβολα, ικανή ν’ αγγίξει και τους μεγάλους.

Η σκηνογραφία έχει εμπνευστεί από την εικονογράφηση του βιβλίου της Όλγκα Ντούγκινα και του Αντρέι Ντούγκιν. Κίνηση, δράση, μαγεία, πολλή μουσική και τραγούδι, χιούμορ και ονειρική διάσταση χαρακτηρίζουν την παράσταση.

Το παραμύθι αυτό θα ζωντανέψει από δύο ανθρώπους αφηγητές αλλά και ταυτόχρονα κουκλοπαίχτες. Κούκλες 60 cm, ήρωες-κοστούμια που φοριούνται από τους ηθοποιούς και δισδιάστατες ζωγραφικές φιγούρες.

Η συνύπαρξη αυτών των ανάμεικτων σκηνικών υποστάσεων με τις διαφορετικές εντυπώσεις που δίνει το καθένα από αυτά ανάλογα αν είναι έμψυχο ή άψυχο, την διαφορά μεγέθους μέσα από τα κοστούμια, τα σκηνικά και τις κούκλες, που έχουν αποδοθεί με απόλυτη ζωγραφικότητα, εισάγει παιδιά και μεγάλους σε αυτό το μεσαιωνικό περιβάλλον του παραμυθιού.

Η έντονη εικαστική ατμόσφαιρα, η διαρκής, σχεδόν χορευτική κίνηση του ηθοποιού, προκειμένου να κινήσει τις κούκλες και η συμβολική δράση της περιπέτειας παρουσιάζουν ένα θέαμα πρωτότυπο και πλούσιο σε νόημα για την ψυχή.

Σενάριο, σκηνοθεσία: Εμμανουέλα Καποκάκη
Σκηνογραφία, κατασκευή κουκλών: Δήμητρα Κοτσώνα, Εμμανουέλα Καπoκάκη
Κοστούμια: Δήμητρα Κοτσώνα, Δήμητρα Αλεξοπούλου
Μουσική: Κώστας Μόσχος
Στίχοι: Δημήτρης Βανέλης
Κατασκευή σκηνικού-τραπεζιού: Σέργιος Γκίννερουπ
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη, υλικό προγράμματος: Δήμητρα Γρηγορέα
Ερμηνευτές: Αριστέα Κοντραφούρη, Εμμανουέλα Καποκάκη

Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΙΔΡΥΜΑ Ι.Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ERGO, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΩΡ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ 103,7FM, ΚΟΣΜΟΣ 93,6FM, ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ.

Category
Παλαιότερες παραγωγές
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram